anita1971@wp.pl Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca! Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdj��!
Będę tu opisywać moje poczynania w kuchni choć nie tylko :
Blog > Komentarze do wpisu

Polski żurek

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam kolejną zupę tym razem z kuchni Śląskiej :) 

Do wspólnej zabawy  "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Ireny i Andrzeja

Żurek

Składniki: biała kiełbasa ok1 kg, 6 jajek, około 1l zakwasu na żurek,  troszkę wędzonki,  śmietany, 1 łyżka majeranku, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, 3-4 ząbki czosnku, do smaku warzywka lub vegety

Aby nasz żurek miał wspaniały smak najlepiej zrobić samemu zakwas a jest to bardzo proste:) potrzebujemy  2 l wody, 2 szklanki żytniej mąki, troszeczkę  kminku, 3-4 nie obrane ząbki czosnku, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, skórka z chleba razowego, około 6-7 ziarenek pieprzu

Do naczynia najlepiej glinianego dodajemy mąkę następnie wlewamy wodę cały czas mieszając tak, aby nie zrobiły nam się grudki Teraz dodajemy troszkę kminku, nie obrane lekko zgniecione ząbki czosnku ziarenka ziela angielskiego liść laurowy i ziarenka pieprzu na koniec dodajemy skórkę z chleba razowego, wszystko mieszamy Całość zakrywamy ściereczką bawełnianą możemy ściereczkę przymocować na gumce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni Po 4 dniach wyjmujemy z naszego zakwasu przyprawy i skórkę dokładnie mieszamy i mamy gotowy zakwas do naszego żurku, to, czego nie wykorzystamy przelewamy w słoik i taki zakwas można przechowywać przez dłuższy okres

A teraz jak robimy nasz żurek:)

Do garnka wlewamy wody2 li dodajemy białą kiełbasę, wędzonkę liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku ja je lekko rozgniatam, do smaku dodajemy też przyprawy warzywka około 2 łyżeczek. Całość zagotowujemy i trzymamy na lekkim ogniu około 1 godziny. W między czasie gotujemy na twardo jajka, Gdy minie godzinka wyjmujemy z wywaru kiełbasę i naszą wędzonkę, do wywaru dodajemy wcześniej przygotowany zakwas około0,5 litrazależy, jaką kwaskowość żurka chcemy uzyskać:) całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Teraz dodajemy śmietanę oczywiście cały czas mieszając, majeranek i wcześniej pokrojoną biało kiełbasę w grubsze plasterki oraz wędzonkę, którą należało pokroić w drobną kosteczkę Do całości dodajemy jeszcze pokrojone w plasterki jajka i możemy podawać nasza wyśmienita polska zupkę

Smacznego

 

 

poniedziałek, 14 listopada 2011, anitagadomska

Polecane wpisy

  • Krem marchewkowo anyżowy

    Jakiś czas temu obiecałam krem marchewkowo anyżowy jak zwykle barak czasu nie pozwolił mi dodanie go wcześniej na bloga ale teraz mogę podzielić się tym ciekawy

  • Czôrnina - zupa z Kaszub

    W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam coś z mojego regionu z kuchni Kaszubskiej Do wspólnej zaba

  • Zupa krewetkowa

    Składniki: sos rybny , cebula biała , kostka rosołowa , 2 szt trawa cytrynowa , fasola szparagowa mrozona , 2 szt marchewka , makaron ryżowy , grzyby mun , ostr

Komentarze
Gość: niteczka12, *.stansat.pl
2011/11/14 22:55:42
A może Pani wie jaka jest prawda - czym się różni żurek od barszczu?:) Ja dalej żyję w niewiedzy - co człowiek to opinia:) Te samą prawidłowość widze ostatnio w temacie herbat, bo interesuję się tym ostatnio - zaczęłam pić te prawdziwe a nie ekspresowe i szukam nowośći. ( i inspircji bo na www.dniherbaty.pl jest konkurs dla blogerów - zakładka herbata z dodatkami jak coś :))I tu też jedni mówią, ze z cytryną szkodzi inni, że pomaga ...
-
2011/11/15 11:25:26
Niestety nie jestem w stanie Pani odpowiedzieć na to pytanie Oczywiście znam róznice smakowe i przygotowania danej potrawy ale fachowej opinie nie mogę wydać :))
pozdrawiam
-
2011/11/25 23:31:16
hej, fantastyczny przepis. Biała kiełbasa to jest to co powinno być w żurku ;)