anita1971@wp.pl Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca! Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdj��!
Będę tu opisywać moje poczynania w kuchni choć nie tylko :
wtorek, 14 maja 2013

Jakiś czas temu obiecałam krem marchewkowo anyżowy jak zwykle barak czasu nie pozwolił mi dodanie go wcześniej na bloga ale teraz mogę podzielić się tym ciekawym przepisem 

do przygotowania kremu potrzebujemy : 1/2kg marchwi, 2 cebule białe, 800 ml. bulionu warzywnego, 100 ml śmietany, 3 łyżki oliwy, 3 gwiazdki anyżu, sól

Marchew i cebulę pokroić następnie cebulę  podsmażyć w garnku na oliwie dodajemy marchew delikatnie solimy  i pozostawiamy aby nabrała smaku po około 3-4 minutach dodajemy anyż i zalewamy bulionem  Całość dusimy na małym ogniu do miękkości następnie wyjmujemy anyż i miksujemy nasz krem.

Krem wlewamy do miseczek dekorujemy śmietana i gwiazdka anyżu 

Smacznego 

   

   

   

09:30, anitagadomska , zupy
Link Dodaj komentarz »

Dzięki firmie Patak's mogłam zrobić nowe ulubione danie mojego męża :)Tartaletki z czosnkowymi piklami jeśli lubicie czosnek to polecam są obłędne 

Danie to jest bardzo proste i dość szybkie do wykonania , pierwsze musimy przygotować kruche cisto na tartaletki do tego potrzebujemy mąkę 300g, margarynę 150g, woda 1,5 łyżki, jajko 1 szt, szczypta soli Wszystkie składniki ugniatamy na jednolita masę i wstawiamy do lodówki na około 20 miniut Teraz możemy przygotować nasz farsz to tartaletek tu potrzebujemy serek śmietankowy  i troszkę mleka . Serek wkładamy do miseczki i dodajemy troszkę mleka całość mieszamy aby uzyskac jednolita masę nie za gęstą ale i nie za rzadką :) 

Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je następnie wycinamy kółka wielkości naszych naczyń , ciastko wkładamy do wysmarowanych naczyń żaroodpornych tak aby troszkę cista wystawało ciasto na spodzie naczynia dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 na około 15 minut tak aby cisto nabrało złocistego koloru

Po wyjęciu z piekarnika cisto musi troszkę nam ostygnąć wtedy wkładamy nasz farsz z serka dajemy łyżeczkę pikli czosnkowych firmy Patak's dodajemy na wierzch tartego sera i wstawiamy do piekarnika teraz na około 10 minut Potem zostaje nam tylko delektować się wspaniałym smakiem jaki uzyskaliśmy dzięki piklą 

  

   

   

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

W raz z firma Patak's zapraszam na kurczaka  tandori na puree ziemniaczanym

Mając w domu Pastę Tandoori z firmy Patak's , pierś z kurczak oraz ziemniaki troszkę masełka możemy stworzyć bardzo oryginalny smaczny i szybki obiad a do tego z Indyjską nutą :)

Ziemniaczki oczywiście obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na paseczki i mieszamy dokładnie z pastą tandoori tak aby pasta pokryła każdy kawałek. Mięso marynujemy tak około 15-20 minut jest to akurat czas na przygotowanie puree . Gdy ziemniaki się nam ugotują odcedzamy je i dodajemy łyżeczkę masełka a następnie ugniatamy. Teraz możemy smażyć nasze zamarynowane mięsko , na patelnię dajemy troszkę oleju i piersi smażymy z każdej strony  do mięsa nie dajemy już pieprzu ani soli gdyż nasza pasta ma wystarczająco przypraw indyjskich które nadadzą nam wspaniały smak 

I tak zostało nam już tylko wyłożyć na talerz ładnie puree i na wierzch kładziemy nasze kawałki usmażonego mięska całość możemy delikatnie polać jogurtem naturalnym 

   

   

21:50, anitagadomska
Link Dodaj komentarz »

Jakiś czas temu zawitała do mnie paczuszka z bardzo ciekawą i aromatyczną zawartością


Przedstawiam Wam oryginalne indyjskie produkty marki Patak's są one bez konserwantów i sztucznych barwników oparte na tradycyjnej recepturze. Dzięki tym produktom możesz w domu poczuć się jak w magicznej i aromatycznej Indii. W następnych wpisach podam Wam parę przepisów jak to jak wprowadziłam do mojej małej kuchni smaki Indii :)

Na razie zapraszam do zapoznania się z produktami na stronie pataks.abfoods.pl

21:24, anitagadomska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 kwietnia 2013

Może teraz coś na szybkie śniadanko , dzisiaj proponuje twarożek a żeby było inaczej to w liściach cykorii :)

składniki: twarożek ,śmietana, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypiorek, sól, pieprz , cykoria

Twarożek wkładamy do miski rozgniatamy widelcem dodajemy śmietanę oraz do smaku sól i pieprz całość dokładnie mieszamy Teraz możemy dodać wcześniej pokrojone warzywa ogórek w kosteczkę ,rzodkiewka w połówki plasterków i drobno pokrojony szczypiorek Całość mieszamy i kładziemy na wcześniej umytych liściach cykorii Dla piękniejszego efektu wizualnego dekorujemy każdą porcję rzodkiewką oraz szczypiorkiem . Tak oto mamy zdrowe smaczne i szybkie danie na śniadanie :) 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17