anita1971@wp.pl Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca! Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdj��!
Będę tu opisywać moje poczynania w kuchni choć nie tylko :

dania wegetariańskie i wegańskie

wtorek, 14 maja 2013

Dzięki firmie Patak's mogłam zrobić nowe ulubione danie mojego męża :)Tartaletki z czosnkowymi piklami jeśli lubicie czosnek to polecam są obłędne 

Danie to jest bardzo proste i dość szybkie do wykonania , pierwsze musimy przygotować kruche cisto na tartaletki do tego potrzebujemy mąkę 300g, margarynę 150g, woda 1,5 łyżki, jajko 1 szt, szczypta soli Wszystkie składniki ugniatamy na jednolita masę i wstawiamy do lodówki na około 20 miniut Teraz możemy przygotować nasz farsz to tartaletek tu potrzebujemy serek śmietankowy  i troszkę mleka . Serek wkładamy do miseczki i dodajemy troszkę mleka całość mieszamy aby uzyskac jednolita masę nie za gęstą ale i nie za rzadką :) 

Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je następnie wycinamy kółka wielkości naszych naczyń , ciastko wkładamy do wysmarowanych naczyń żaroodpornych tak aby troszkę cista wystawało ciasto na spodzie naczynia dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 na około 15 minut tak aby cisto nabrało złocistego koloru

Po wyjęciu z piekarnika cisto musi troszkę nam ostygnąć wtedy wkładamy nasz farsz z serka dajemy łyżeczkę pikli czosnkowych firmy Patak's dodajemy na wierzch tartego sera i wstawiamy do piekarnika teraz na około 10 minut Potem zostaje nam tylko delektować się wspaniałym smakiem jaki uzyskaliśmy dzięki piklą 

  

   

   

czwartek, 04 kwietnia 2013

Może teraz coś na szybkie śniadanko , dzisiaj proponuje twarożek a żeby było inaczej to w liściach cykorii :)

składniki: twarożek ,śmietana, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypiorek, sól, pieprz , cykoria

Twarożek wkładamy do miski rozgniatamy widelcem dodajemy śmietanę oraz do smaku sól i pieprz całość dokładnie mieszamy Teraz możemy dodać wcześniej pokrojone warzywa ogórek w kosteczkę ,rzodkiewka w połówki plasterków i drobno pokrojony szczypiorek Całość mieszamy i kładziemy na wcześniej umytych liściach cykorii Dla piękniejszego efektu wizualnego dekorujemy każdą porcję rzodkiewką oraz szczypiorkiem . Tak oto mamy zdrowe smaczne i szybkie danie na śniadanie :) 


wtorek, 02 kwietnia 2013

Oto propozycja na ciekawe szybkie i zdrowe danie a do tego smakowite :)

składniki: jajka 2 - 3 szt, marchewka gotowana, groszek gotowany, sól, pieprz 

Jestem osoba dość leniwą więc marchewki oraz groszek kupiłam już gotowy w słoiku :) dlatego zostało mi teraz odsączyć marchewkę oraz groszek a następnie marchewkę kroimy na pół i kładziemy do naczynia żaroodpornego warstwowo na przemian z groszkiem które wcześniej natłuściłam Jajka rozbijamy i ubijamy na jednolitą masę dodajemy sól oraz pieprz do smaku i zalewamy warzywa tak aby całość była pokryta jajkami. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni tak na około 15 minut Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie dopiero wtedy możemy wyjąć nasz pasztet z naczynia  Jest to wspaniała propozycja na śniadania gdzie w trakcie robienia np. makijażu nasze śniadanko przygotowuje się same :)))))

     

 


środa, 13 marca 2013

Dzisiaj zapraszam na kolejne danie wegetariańskie

Kotlety z pietruszki

Składniki : około 6-7 korzeni pietruszki, sos sojowy, 2 jajka , bułka tarta, pieprz

Pietruszkę ucieramy lub miksujemy na grubych oczkach następnie do garna wlewamy troszkę wody i dajemy naszą pietruszkę i tak dusimy około 10-15 minut aż pietruszka nam zmięknie . Teraz odcedzamy ja przez durszlak i odstawiamy do ostygnięcia, gdy jest już zimna dodajemy około 3- łyżek sosu sojowego oraz pieprzu bułki tartej i 2 jajka całość mieszamy i formujemy klopsiki Tak przygotowane klopsy smażymy na rozgrzanym oleju

Bardzo ciekawy smak polecam serdecznie

 

 

 

niedziela, 03 marca 2013

Oto propozycja smacznego dania z ziemniaków

Składniki: ziemniaki ok 8-10 szt, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, śmietana 30%, tarty ser 

Surowe ziemniaki kroimy w cienkie plasterki wkładamy je do miski dodajemy sól pieprz gałka muszkatołowa oraz drobno posiekany czosnek dodajemy troszkę śmietany dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia Plasterki ziemniaka układamy w naczyniu warstwami całość zalewamy resztą śmietany i posypujemy tartym serem ja tutaj użyłam sera koziego dał on dodatkowo bardzo ciekawy wyrazisty smak .Tak przygotowane gratin wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około godziny aż ziemniaki będą miękkie

Jest to super danie, do którego możemy dodawać różne dodatki jak również serwować je wraz z mięsem Polecam 

  

  

  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6