anita1971@wp.pl Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca! Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdj��!
Będę tu opisywać moje poczynania w kuchni choć nie tylko :

dania z ryb

czwartek, 20 października 2011

Często się zdarza, że nie mamy czasu na gotowanie a chcielibyśmy zjeść coś pysznego

Muszę przyznać, że ja ogólnie nie mam za bardzo czasu na gotowanie, więc wiele moich potraw są proste, szybkie i z piekarnika:)))

Łosoś w papilotach jest daniem szybki i ogólnie praktycznie sam się na robi, więc w między czasie można poczytać książkę:))

SKŁADNIKI:

  • 2 dzwonki z łososia
  • pomidor
  • cebula
  • mieszanka przypraw do ryb
  • papier do pieczenie
  • oliwa

Dzwonki z łososia suszymy ręcznikiem papierowym Doprawiamy przyprawą do ryb lub sami tworzymy mieszankę z przypraw ja w większości przypadków sypie przyprawy według własnego natchnienia:))kładziemy na kawałek papieru do pieczenia i spryskujemy oliwą Na łososia kładziemy plasterki pomidora i cebuli całość jeszcze raz spryskujemy oliwą i zwijamy rybkę w papier jak cukierki Tak przygotowaną rybkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut

 

                    

                   

00:10, anitagadomska , dania z ryb
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 sierpnia 2011

 Z łososia, którego ostatnio marynowałam został mi jeszcze kawałeczek i zrobiłam z niego paluszki łososiowe . Więc jeśli robimy carpaccio na jakąś uroczystość możemy zamarynować troszkę więcej łososia i zrobić jeszcze paluszki łososiowe :)

Łososia porcjujemy na paski grubości około 5 cm i obtaczamy w mące , następnie smażymy na oleju W taki oto sposób mamy gotowe nasze paluszki :)

 

                    

     

17:29, anitagadomska , dania z ryb
Link Komentarze (2) »
czwartek, 04 sierpnia 2011

Składniki:

1 kgłosoś filet

3 łyżeczki pieprz

100 ml sól morska

50 ml cukier

2 pęczki kopere



Z łososia usuwamy wszystkie ości
następnie przygotowujemy marynatę ziarna pieprzu tłuczemy na grubo wymieszać to z sola i cukrem
koperek należy posiekać i podzielić na 3 części
do szklanego naczynia sypiemy 1/3 przypraw i 1/3 kopru na to kładziemy łososia skórką w dół łososia posypujemy ponownie przyprawami i koperkiem i kładziemy drugi kawałek łososia skórką do góry wszystko ponownie sypiemy przyprawami i koperkiem
naczynie przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na 2 dni
w miedzy czasie, co najmniej dwa razy obracamy rybkę
po dwóch dniach mamy gotowego łososia oczywiście czyścimy go z przypraw:)
łososia kroimy na skos na cienkie plasterki
wspaniale nadaje się do takiego łososia sosik koperkowy

 

Składniki:

musztarda miodowa

2,5 łyżki cukier

1 łyżeczka Sól

2 łyżki ocet winny

2-3 szczypty pieprz

400 ml olej

koperek

 

Wszystkie składniki prócz oleju i koperku dobrze wymieszać następnie dodajemy małymi porcjami olej cały czas mieszając sos
sos powinien wyjść gładki zagęszczony i jasny
na koniec dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy
i sosik gotowy szybki prosty i smaczny

 

 

   

         

  

13:11, anitagadomska , dania z ryb
Link Komentarze (1) »
czwartek, 16 czerwca 2011

 Składniki:

1kg dorsza

1/2 pieczarek

3szt cebuli

jogurt naturalny

pietruszka

sól, pieprz

 

Od czasu jak mój mąż nie jada mięsa na naszym stole zagościł dorsz Często muszę wymyślać coraz to nowsze wariacje:)

Na razie umieszczę przepis na dorsza z pieczarkami

Dorsza porcjujemy solimy i pieprzymy z każdej strony na talerz wysypujemy mąkę i bułkę tarta mieszamy dokładnie i obtaczamy w tym rybkę

Rybkę smażymy na głębokim oleju. W między czasie kroimy na cienkie plasterki pieczarki oraz cebulę i smażymy na patelni, gdy cebula i pieczarki usmażą się nam dodajemy troszkę wody i doprawiamy solą i pieprzem po zagotowaniu się wody dodajemy delikatnie cały czas mieszając jogurt naturalny, zdejmujemy z ognia

Rybkę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem posypujemy pietruszką Tak przygotowana rybka najlepsza jest po 1-2 godzinach jak wszystkie smaki wymieszają się z naszą rybką

Smacznego:)

                   

 

 

 

16:46, anitagadomska , dania z ryb
Link Komentarze (1) »