anita1971@wp.pl Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca! Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdj��!
Będę tu opisywać moje poczynania w kuchni choć nie tylko :

desery

poniedziałek, 04 lutego 2013

Oto przepis na szybkie proste i przepyszne ciasteczka kokosowe moja znajoma nazywa je ryżowe:)

Ciasteczka przygotowujemy dość szybko, więc jeśli mamy tylko palmę i kleik ryżowy w domu to niespodziewani goście nie są nam straszni :)

Gwarantuję sukces murowany

A oto przepis

Składniki: 6 jajek,2 szkl. cukru, 2 kostki palmy murzynek , 2 opakowania kleiku ryżowego, 2 łyżki wiórków kokosowych

Żółtka należy wymieszać z pokrojona w kostkę margaryną i cukrem ,wszystko dokładnie mieszamy aż do jednolitej masy teraz dodajemy kleik ryżowy i również mieszamy

Białka ubijamy na pianę i dodajemy do naszej masy całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy na koniec dodajemy wiórki kokosowe

W taki oto sposób mamy przygotowaną masę na ciastka teraz już tylko formujemy ciasteczka mogą być to kulki, łezki jak i również motylek to już zależy od naszej wyobraźni i inwencji twórczej :) Ciasteczka kładziemy na papierze do pieczenia, ale tak, aby nie były zbyt ciasno ułożone gdyż w trakcie pieczenia troszkę nam urosną :) pieczemy w piekarniku o temp.200Cokoło 10 minut

Teraz zostaje nam tylko wyjąć na talerz i częstować gości

 

  

21:28, anitagadomska , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 stycznia 2012

Oczywiście jestem osobą która nie zawsze lubi sobie utrudniaż życie jesli może być prościej więc ciasto farncuskie kupiłam gotowe , do tego potrzebujemy jeszczce owoce np. mrożone i cukier oraz roztrzepane jajko

Cisto francuskie kroimy na kwadraty i ja kładłam na urządzenie do pierogów , teras dajemy troszkę owoców które mamy wymieszane z cukrem zaciskamy i odkładamy na papier do pieczenia gdy mamy tak przygotowane wszystkie pierogi smarujemy je rozbitym jajkiem aby nam ładnie się zarumieniły i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut

 

  

 

17:55, anitagadomska , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 lipca 2011
Pieczenie ciast nie wychodzi mi na razie za bardzo, więc jak mam ochotę na coś słodkiego robię sobie różne deserki oto jeden z nich  
Składniki:

serek mascarpone,

czekolada gorzka,

pomarańcze,

banan,

cukier puder

 

serek mieszamy z 1 szklanką soku z pomarańczy dodajemy 3 łyżki cukru pudru
ja dodaje jeszcze miąższ z pomarańczy wszystko dokładnie mieszamy
czekoladę roztapiamy i jak wystygnie dodajemy do serka wszystko mieszamy
w pokalach kładziemy plasterki banana i dodajemy nasza masę całość wstawiamy na 30 minut do lodówki po wyjęciu dekorujemy i delektujemy się wspaniałym deserem :)

 

  

         

  

16:15, anitagadomska , desery
Link Komentarze (1) »
środa, 27 lipca 2011

 Pewnego dnia miałam straszną ochotę na coś słodkiego w domu były tylko truskawki, więc wyostrzyłam moją wyobraźnię kulinarną i powstała taka oto tartaletka z truskawkami :)

Składniki :

100 g mąki  , 50g margaryny ,  jajko , 0,5 łyżki wody, szczypta cukru

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i ugniotłam piękne ciasto i odstawiłam na około 20 minut do lodówki :) Ciasto rozwałkowałam i włożyłam do foremki na babkę :) całość zapiekałam w piekarniku około 15 minut

W między czasie truskawki pokroiłam na plasterki , gdy tarte wyjęłam z piekarnika włożyłam truskawki do środka i posypałam cukrem cynamonowy . Tak przygotowana tartaletkę wstawiłam do piekarnika na około 10 minut , po wyjęciu miałam już gotową truskawkową rozkosz mojego podniebienia :) Osoby mające ochotę na bardzo słodką rozkosz mogą na koniec posypać ponownie cukrem cynamonowym tartaletkę .

 

               

               

10:40, anitagadomska , desery
Link Komentarze (1) »
niedziela, 24 lipca 2011

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego a w domu akurat pod ręką mamy cukier puder i olejek migdałowy możemy zrobić kulki marcepanowe mozna powiedzieć że to smak słodkości z mojego dzieciństwa :))

oto przepis na masę marcepanową

 Składniki

 1/4 litra wody

12 dag tłuszczu

1/4 kg mąki pszennej

1 kgcukru pudru

1 olejek migdałowy

Kakao

 

Wodę należy zagotować z tłuszczem. Do gotującej się dodać mąkę i mieszać kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia. Najlepiej podzielić ja wtedy szybciej ostygnie. Gdy masa już ostygła dodajemy  1 kg cukru pudru i wyrabiamy jak każde ciasto

.Cukier puder dodajemy po garści lub dwóch aż zużyjemy cały kilogram  Na koniec dodajemy olejek migdałowy nada on naszej masie marcepanowej wspaniałego aromatu

 Teraz możemy formować kulki i obtaczamy je w kakale w taki oto sposób mamy coś słodkiego ))

               

            

18:30, anitagadomska , desery
Link Komentarze (4) »