anita1971@wp.pl Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca! Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdj��!
Będę tu opisywać moje poczynania w kuchni choć nie tylko :

to co jadają mięsożercy :)

czwartek, 07 marca 2013

Potrawa ta została wykonana na wieczorek kuchni Azjatyckiej, na której to miałam okazję uczestniczyć

Składniki: wołowina 500g, sezam tak około garści, olej kokosowy do smażenia, zielona papryka, 4 ząbki czosnku wyciśnięte, 3 łyżki wiśniówki, 6 łyżek sosu sojowego ciemnego, 3 cebule dymki

Wołowinę kroimy w cienkie paski, paprykę również, sezam podsmażamy bez tłuszczu na brązowy kolor . Teraz do woka dodajemy tłuszcz kokosowy i dajemy mięso, które podsmażamy mieszając około 3-4 minut aż zmieni kolor z każdej strony wtedy dodajemy paprykę oraz czosnek całość smażymy około 2 minut i wtedy dopiero dodajemy wiśniówkę oraz sos sojowy i dymkę całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze około minuty mieszając

Gotowe danie przeniosłam do naczynie gdzie już miałam przygotowany makaron ryżowy całość posypujemy prażonym sezamem

Polecam tak przygotowaną wołowinę ma rewelacyjny smak a zapach, jaki unosi się w kuchni czuję do dzisiaj :)

  

 

poniedziałek, 04 lutego 2013

Jest to przepis, który stworzyłam dla zabawy kulinarnej " Odkryj Kujawski ze smakiem" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

Przepis ten jest bardzo prosty, ale za to, jaki aromatyczny :) najważniejszym składnikiem oczywiście jest olej smakowy Kujawski

Oto produkty, jakie będziemy potrzebować :

pierśnik z kurczaka , daktyle, olej smakowy Kujawski pomidory czosnek bazylia, patyki do szaszłyków

Pierśnik z kurczaka wkładamy do naczynia i zalewamy olejem smakowym, który wcześniej dokładnie musimy wymieszać tak, aby każdy składnik wydostał się na nasze mięsko tak pozostawiamy w chłodnym mięsu mięso na około 2-3 godziny nie solimy i nie pieprzymy

Po 2-3 godzinach bierzemy nasz pierśnik i tniemy na paseczki około 3 cm szerokości i w taki każdy jeden paseczek zawijamy daktyla i nadziewamy na patyk do szaszłyków .Tak przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy około 15-20 minut W tym czasie w domku unosi się wspaniały zapach czosnku bazyli i suszonych pomidorów mmm:)

I tak dzięki olejowi Kujawskiemu mamy wspaniałe smakowite danie bez soli i zbędnych przypraw Polecam

  

 

Do tego przepisu wykorzystałam gulaszowe mięso z wołowiny oczywiście wybierałam jak największe kawałki

Więc tak będzie nam potrzebne:)

gulaszowe mięso wołowe, biały twaróg, sól, pieprz, i oczywiście olej do smażenia

W kawałkach mięsa robimy otwory tak, aby można było włożyć twaróg, następnie każdy kawałek wołowiny solimy i pieprzymy i nadziewamy twarogiem. Twaróg starajmy się "upchać" jak najmocniej teraz możemy starać się zakryć nasz farsz mięsem i spiąć wykałaczkami . Tak przygotowane kawałki mięsa smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut

Tak przygotowana wołowina smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno

Smacznego

   

  

poniedziałek, 03 września 2012

 Oto danie z sercem dla Winiary :)

Danie to powstało wczoraj, gdy miałam ochotę na coś do zjedzenia w składników nie zbyt wiele w lodówce:) z pomocą przyszły mi produkty Winiary - Jarzynka oraz majonez akurat miałam majonez kanapkowy W lodówce znalazłam jeszcze pierś z kurczaka i zabrałam się do dzieła, bo byłam bardzo głodna:)

Pierś pokroiłam w kosteczkę doprawiłam jarzynka pieprzem i dodałam troszkę jeszcze soli wszystko dokładnie wymieszałam i na rozgrzanej patelni położyłam formę silikonową do smażenia w kształcie serca do środka włożyłam przygotowany pierśnik wszystko dokładnie ułożyłam docisnęłam i smażyłam na średnim ogniu następnie zdjęłam formę i moje serce przewróciłam na drugą stronę, aby było zarumienione z każdej strony:)

Do mojego serca przygotowałam szybki sosik na bazie majonezu Nać pietruszki drobno posiatkowałam połączyłam z majonezem dodałam pieprzu i troszkę suszonych pomidorów wszystko dokładnie wymieszałam i sosik był gotowy

Teraz wreszcie mogłam delektować się przygotowanym daniem

Smacznego

niedziela, 26 lutego 2012

Pierś z kurczaka porcjujemy i doprawiamy solą , pieprzem w między czasie bierzemy orzeszki ziemne ja miałam solone i rozdrabniamy je w moździerzu Następnie nasze kawałki piersi obtaczamy w jajku i panierce z orzeszków smażymy na oleju z każdej strony

Sos tajski czerwone curry z firmy Blue Dragon podgrzewamy i ja dodałam jeszcze troszkę orzeszków ziemnych :) Tak przygotowany sos polewamy nasze piersi z kurczaka Polecam serdecznie sos jest rewelacyjny w smaku ostry smak łagodzi mleczko kokosowe, które nadaje ciekawego smaku całej potrawie

              

      

 
1 , 2 , 3