anita1971@wp.pl Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca! Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdj��!
Będę tu opisywać moje poczynania w kuchni choć nie tylko :

zupy

wtorek, 14 maja 2013

Jakiś czas temu obiecałam krem marchewkowo anyżowy jak zwykle barak czasu nie pozwolił mi dodanie go wcześniej na bloga ale teraz mogę podzielić się tym ciekawym przepisem 

do przygotowania kremu potrzebujemy : 1/2kg marchwi, 2 cebule białe, 800 ml. bulionu warzywnego, 100 ml śmietany, 3 łyżki oliwy, 3 gwiazdki anyżu, sól

Marchew i cebulę pokroić następnie cebulę  podsmażyć w garnku na oliwie dodajemy marchew delikatnie solimy  i pozostawiamy aby nabrała smaku po około 3-4 minutach dodajemy anyż i zalewamy bulionem  Całość dusimy na małym ogniu do miękkości następnie wyjmujemy anyż i miksujemy nasz krem.

Krem wlewamy do miseczek dekorujemy śmietana i gwiazdka anyżu 

Smacznego 

   

   

   

09:30, anitagadomska , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 listopada 2011

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam kolejną zupę tym razem z kuchni Śląskiej :) 

Do wspólnej zabawy  "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Ireny i Andrzeja

Żurek

Składniki: biała kiełbasa ok1 kg, 6 jajek, około 1l zakwasu na żurek,  troszkę wędzonki,  śmietany, 1 łyżka majeranku, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, 3-4 ząbki czosnku, do smaku warzywka lub vegety

Aby nasz żurek miał wspaniały smak najlepiej zrobić samemu zakwas a jest to bardzo proste:) potrzebujemy  2 l wody, 2 szklanki żytniej mąki, troszeczkę  kminku, 3-4 nie obrane ząbki czosnku, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, skórka z chleba razowego, około 6-7 ziarenek pieprzu

Do naczynia najlepiej glinianego dodajemy mąkę następnie wlewamy wodę cały czas mieszając tak, aby nie zrobiły nam się grudki Teraz dodajemy troszkę kminku, nie obrane lekko zgniecione ząbki czosnku ziarenka ziela angielskiego liść laurowy i ziarenka pieprzu na koniec dodajemy skórkę z chleba razowego, wszystko mieszamy Całość zakrywamy ściereczką bawełnianą możemy ściereczkę przymocować na gumce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni Po 4 dniach wyjmujemy z naszego zakwasu przyprawy i skórkę dokładnie mieszamy i mamy gotowy zakwas do naszego żurku, to, czego nie wykorzystamy przelewamy w słoik i taki zakwas można przechowywać przez dłuższy okres

A teraz jak robimy nasz żurek:)

Do garnka wlewamy wody2 li dodajemy białą kiełbasę, wędzonkę liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku ja je lekko rozgniatam, do smaku dodajemy też przyprawy warzywka około 2 łyżeczek. Całość zagotowujemy i trzymamy na lekkim ogniu około 1 godziny. W między czasie gotujemy na twardo jajka, Gdy minie godzinka wyjmujemy z wywaru kiełbasę i naszą wędzonkę, do wywaru dodajemy wcześniej przygotowany zakwas około0,5 litrazależy, jaką kwaskowość żurka chcemy uzyskać:) całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Teraz dodajemy śmietanę oczywiście cały czas mieszając, majeranek i wcześniej pokrojoną biało kiełbasę w grubsze plasterki oraz wędzonkę, którą należało pokroić w drobną kosteczkę Do całości dodajemy jeszcze pokrojone w plasterki jajka i możemy podawać nasza wyśmienita polska zupkę

Smacznego

 

 

20:22, anitagadomska , zupy
Link Komentarze (3) »
piątek, 11 listopada 2011

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam ponownie coś z kuchni Kaszubskiej ,

 

Do wspólnej zabawy  "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Ireny i Andrzeja

Tym razem będzie to :

Zupa z żëłtëch wrëków

czyli zupa z żółtej brukwi

 

składniki: 1 małą żółta brukiew , włoszczyzna, skrzydełka lub inne mięso z gęsi , ziemniaki , liść laurowy ,sól, pieprz i ziarenka smaku

Gotujemy rosół z gęsi na skrzydełkach  dodajemy pokrojoną w kostkę brukiew i gdy brukiew będzie już na pół miękka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki , następnie dajemy liść laurowy sól i pieprz oraz ziarenka smaku całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie i można podawać naszą zupkę

Smacznego

 

12:42, anitagadomska , zupy
Link Dodaj komentarz »

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam coś z mojego regionu z kuchni Kaszubskiej

Do wspólnej zabawy  "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Ireny i Andrzeja

Czernina - Czôrnina

Jest to zupa bardzo znana na Kaszubach Czôrninę sporządza się z krwi gęsi, kaczki lub indyka z dodatkiem suszonych grzybów, owoców, gęsich podrobów

Składniki : krew z gęsi lub kaczki , suszone owoce - gruszka , śliwka , jabłko .włoszczyzna , liść laurowy, ziele angielskie, mięso z kaczki i podroby , 1-2 łyżki octu, 1 łyżka mąki, ziemniaki z wody

Krew z kaczki lub gęsi rozmieszać z octem i łyżką mąki . Na podrobach , skrzydełkach i szyjce i włoszczyźnie gotujemy rosół dodajemy ziele angielskie i liść laurowy następnie suszone owoce i gotujemy około 1/2 godz. Garnek zestawić z ognia i stale mieszając wlać wcześniej przygotowaną krew i zagotować . Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i np. ziarenkami smaku

Podawać z ziemniakami z wody lub z kluseczkami

Zupa ta jest bardzo smakowita i pożywna  Polecam Serdecznie

 

12:27, anitagadomska , zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 06 czerwca 2011
Składniki:

Marchewkę kroimy w cienkie paseczki

makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą

tak samo robimy z grzybami mun

również przygotowujemy kostkę rosołowa

(zalać wrzącą woda )
do woka dajemy troszkę oliwy i jak się już podgrzeje

wrzucamy wcześniej przygotowaną marchewkę

i cebule 1/4 ,przez około 5 min podsmażamy

następnie dodajemy fasole szparagową ilość dowolna

ja daje średnio 1/2 opakowania i ponownie pozostawiamy

na ogniu 5 min w miedzy czasie kroimy grzybki na cienkie paski


do woka dajemy wywar z kostki lub bulionetki

ja daje przeważnie 1-1/5 litra zależy ile chcemy mieć zupy :)


znowu czekamy 5 min. teraz dodajemy posiekane grzybki ,

trawę cytrynową oraz papryczkę i po ponownych 5 min.

dodajemy krewetki tu w zależności, jak kto lubi ja daje ich dość dużo

 
zupa musi nam się zagotować i wtedy dodajemy 3 łyżki sosu rybnego oraz

4 łyżki sosu ostrygowego do całości dodajemy makaron ryżowy i najlepiej

 go troszkę pociąć, aby nie był za długi

zupę przykrywamy i pozostawiamy na wolnym ogniu na 15-20 min

zupa jest najlepsza tak po godzinie jak wszystkie składniki się wymieszają

Jest to ulubiona zupa moja i mojego mężą:) 

Życzę Smacznego

zupa krewetkowa

 

 

 

10:57, anitagadomska , zupy
Link Komentarze (2) »